Column Omroep Zeeland: 'Als een lopend vuurtje' PDF Afdrukken

OMROEPZEELAND SPORTLAAN 12: "Hij is aan het hardlopen geslagen en weet nog steeds niet van ophouden. Robert Carol (48 jaar) uit Middelburg is een natuurtalent, vooral als het gaat om het organiseren van evenementen in zijn tak van sport. Dat zit hem in het bloed. En, zijn naam hoeft niet met grote letters te worden vermeld.


Tennis en volleybal
Op jonge leeftijd maakte hij al deel uit van het bestuur van de MLTC in Middelburg. Robert verzorgde de indeling van de tenniscompetities, organiseerde toernooien om het Zeeuws kampioenschap en de clubkampioenschappen. Alles zat in het hoofd, zonder hulp van computerbestanden. Het belrondje was nodig om wedstrijden af te spreken. Hij speelde hoofdklasse met zijn team, kreeg moeite met het spelen van indoor tijdens de winterperiode. “Omdat ik kleurenblind ben, zag ik de gele bal niet meer op de groene ondergrond.” Ook speelde Carol 20 jaar volleybal, maar hij kreeg blessureproblemen.

Marathons
Robert kiest dan voor het hardlopen. Hij laat zich verleiden tot deelname aan de Kerstloop van Atletiekvereniging Dynamica waar hij nog steeds lid van is. Heeft dan de smaak te pakken en schakelt door naar de Roparun tussen Rotterdam en Parijs. “Lopers spreken dezelfde taal, het is individueel maar gezelligheid staat voorop. Het is een groepssport. Maar als je kapot gaat met lopen, dan ga je wel alleen kapot”. Zijn eerste Kustmarathon dateert van 2005. Onbevangen, in toom gehouden door zijn medelopers. “Als je ervaring hebt is het lastiger, dan weet je wat je te wachten staat.” Carol loopt internationaal, o.a. in Barcelona, Wenen en Rome. In New York heeft hij na afloop zelfs meer dan 42 km op de teller. Zijn afkomst verloochent hij niet: de Zeeuwse vlag draagt hij trots met zich mee. Tot verwarring van de argeloze toeschouwer die hem begroet met “kiwi”, de naam van een loopvogel uit Nieuw Zeeland!

Organisatietalent
Roparun, het stormachtig NK Veldloop voor gemeenten op Neeltje Jans, de nieuwe opzet van de Nadorstloop, de 1e Dynamica Serious Request Run. Samensteller van het programmaboekje van de Kustmarathon en het jubileumboek D’n Tienden. De naam van Robert is er aan verbonden.
Het motto: affiniteit hebben en mogelijkheden zien van de spin-off van een sportevenement. Maar “je kunt het nooit alleen.”
De loopschoenen staan klaar voor zijn 50e marathon, op zijn 50e jaar. Voor de man die het vuurtje blijft aanwakkeren om binding te houden met de club, zelfs in de winter."

 

Joop van der Laan, Omroep Zeeland


 
Joomla templates by a4joomla