![]() |
![]() |
Niets is leuker dan medoen aan atletiekwedstrijden. Maar hoe werkt dat? Hieronder staat wat voor soort wedstrijden er zijn, hoe je er moet komen en hoe een wedstrijd verder verloopt. Je hebt verschillende soorten wedstrijden:
CrossenDe crossen worden gehouden tussen oktober en april en worden gelopen in het bos of door een duingebied. De afstand, die je moet lopen, is meestal verschillend. De ene keer bijv. 1200 meter en een andere keer 1300 meter. De wedstrijd duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Kijk op Loopkalender voor de wedstrijden. WegwedstrijdenDe wegwedstrijden worden vooral in de lente en de zomer gehouden op de straten van dorpen en steden, bijvoorbeeld het PZC stratenloopcircuit in Zoutelande, Haamstede, Westkapelle, Domburg en Vlissingen of de DON loop in de binnenstad van Middelburg. De afstand die je moet lopen ligt tussen de 1000 en 2000 meter. Kijk ook op de Loopkalender BaanwedstrijdenDe baanwedstrijden worden gehouden op een atletiekbaan tussen april en oktober. Je doet dan mee aan vier verschillende atletiekonderdelen bijv. verspringen, balwerpen, kogelstoten, 40 of 60 meter sprint, hoogspingen en 600 of 1000 meter lopen. Dit heet dan een meerkamp. Van te voren krijg je van het wedstrijdsecretariaat door aan welke onderdelen je mee moet doen. Deze wedstrijden beginnen 's morgens en zijn dan halverwege de middag weer afgelopen. Kijk op de Baankalender voor de wedstrijden in Zeeland. IndoorwedstrijdenIndoorwedstrijden vinden plaats in het winterseizoen. In Zeeland wordt jaarlijks in februari en november een indoorwedstrijd gehouden in Hulst. In 2011 vindt het plaats op 19 februari en 19 november. Voor deze wedstrijden kunt u zich op de normale manier opgeven. Buiten Zeeland (Nederland èn Belgie) worden veel wedstrijden georganiseerd waarvoor u zich zelf kunt opgeven via de organiserende vereniging. Kijk op de Indoorkalender Hoe meld je je aan?Ongeveer twee weken voor de wedstrijd krijg je een email van Jacky Luitwieler met de uitnodiging voor een wedstrijd. Via een mail kun je je bij hem opgeven. Jacky verzorgt de gezamenlijke aanmelding voor de wedstrijd waar het om gaat via een zogenaamd a-formulier. Aan wedstrijden binnen Zeeland zijn in principe geen kosten verbonden. Eén week voor de wedstrijd krijg je een briefje, waarop staat hoe laat je aanwezig moet zijn. Je moet zowel bij een cross als bij een baanwedstrijd drie kwartier van te voren aanwezig zijn. zodat er voldoende tijd is voor "de warming-up". Wat neem je allemaal mee:Als je aan een cross of baanwedstrijd meedoet is het handig om de volgende dingen aan te doen of mee te nemen :
Hoe verloopt een wedstrijdBij iedere wedstrijd meld je je bij aankomst bij de trainer. Als iedereen er is, dan wordt er gestart met "de warming-up": even wat inlopen en oefeningen doen om je spieren los en warm te maken. Vervolgens word je, voor de meerkamp, door de trainer ingedeeld bij een groepje en krijg je een begeleider. Dit is meestal een ouder, die je precies vertelt wanneer je alle onderdelen moet doen. Misschien willen jouw vader en moeder ook wel eens een groepje begeleiden. Ze kunnen dit dan doorgeven aan de trainer . Bij een cross vertelt de trainer wanneer je moet starten. Dan ga je je klaar maken voor de wedstrijd:
Bij een baanwedstrijd heeft iemand van Dynamica dit al voor je opgehaald en zal dit aan je uitdelen. Het startnummer doe je dan op je rug en bij de 1000 meter doe je het op je buik. Bij een cross heb je je eigen nummer meegenomen en dat doe je op je buik. En dan klinkt het startsignaal . . . . . . . . . . . . de wedstrijd begint ! ! ! ! ! ! ! ! ! Na afloop van een baanwedstrijd krijg je altijd een diploma mee naar huis waar je prestaties opstaan en bij een cross krijg je een ander soort herinnering, bijv. een vaantje. Tot slot wensen we je nu nog veel plezier toe bij de wedstrijden en heb je nog iets te vragen, dan kun je dit altijd bij de trainer of bij het wedstrijdsecretariaat doen. De telefoonnummers en adressen staan in het clubblad en in het informatieboekje vermeld maar natuurlijk ook op de website, zie Trainingsoverzicht en trainers. De jeugdcommissie |